Followers

dah foLLow amik Award yek

Friday, December 23, 2011

Kalkulator Berat Jisim Badan


Selamat pagi Jumaat semua, pagi-pagi lagi aku dah blogwalking blog kengkawan. Banyaknya cerita ceritu hehehe.... Mood nak balik kampung hari nie terpaksa dibatalkan huhu~ sedey jugak tak dapat balik tapi tak pe tahun depan cuti lama sikit... pagi nie nak cerita sikit tentang berat badan, aku selalu je rase yang badan nie sudah makin naik tapi kengkawan kata tak berubah apa pun. Biasalah bila perspektif mata kita yang menilai diri sendiri confirm berbeza dengan orang lain kan kan kan.... jadi tadi masa bw aku jumpa kalkulator berat jisim badan, kalkulator ini menilai adakah berat badan kita ideal atau pun tidak. Aku dah try dan inilah hasilnya
 |
 |
 |
 |
 |
 V
 
gayahidupsihat-healthy 
 
semestinya berat badan aku unggul dan 1kg lagi akan mencapai ideal, kengkawan pun cuba juga ya ^_~
 
 anyway salam jumaat, semoga kita dilindungi dan diberkati pada hari ini insyAllah amin.
 
 
sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"
Thursday, December 22, 2011

Gambar Wang Kertas Baru RM20 Berwarna Oren


 
Bank Negara Malaysia akan memperkenalkan kembali wang kertas RM20 selepas 16 tahun dihentikan. Pengenalan semula wang kertas RM20 dalam siri mata wang baru ini penting kerana ia berfungsi sebagai perantara yang menghubungkan jurang nilai antara RM10 dan RM50 dan akan memudahkan pengguna membuat bayaran.
 
 Wang kertas lama RM20

 Wang kertas baru RM20
 
 Wang kertas RM20 telah lama diperkenalkan sejak siri kedua pada tahun 1982 dan telah dihentikan pengeluarannya pada 1995. Rekaan terbaru kini menonjolkan gambar penyu belimbing di belakangnya dan gambar bunga raya di muka hadapan. Selain itu yang paling ketara ialah warnanya yang lebih terang dan berwarna oren.
 
 
 
sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"

Gambar Warna Warni Duit Baru 2012




 




  sumber gambar dari http://www.facebook.com/metroonline
 
 Seperti yang sedia maklum, Bank Negara Malaysia baru sahaja melancarkan duit syiling dan duit kertas baru Malaysia pada hari ini. Duit syiling akan mula digunakan pada awal tahun hadapan manakala duit kertas akan mula digunakan dalam bulan Julai 2012. Wang kertas terbaru ini bertemakan “Keunikan Malaysia” yang memaparkan ekspresi tradisional berilhamkan seni dan kraf tangan, keajaiban alam semula jadi, flora dan fauna, ekonomi dan tradisi. Ia terdiri daripada wang kertas RM1, RM5, RM10, RM20, RM50 dan RM100. 
 
Berikut adalah beberapa gambar dan fakta menarik tentang duit kertas baru Malaysia yang itu
 



 Wang kertas baru Malaysia
 
Spesifikasi Teknikal Duit Kertas Baru Malaysia
Denominasi Substrat Dimensi Warna
RM100 Kertas 150mm X 69mm Unggu
RM50 Kertas 145mm X 69mm Hijau – biru
RM20 Kertas 145mm X 65mm Jingga
RM10 Kertas 140mm X 65mm Merah
RM5 Polimer 135mm X 65mm Hijau
RM1 Polimer 120mm X 65mm Biru

 

Ciri-ciri Am Duit Kertas Baru Malaysia

Pada bahagian hadapan semua denominasi wang kertas, telah dikekalkan potret Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang pertama, Tuanku Abdul Rahman ibni Tuanku Muhammad, bunga kebangsaan iaitu bunga raya Rosa-sinensis (dikenali sebagai Bunga Raya dalam kalangan penduduk tempatan) dan corak songket kain tenunan tradisional.

Bahagian belakang setiap denominasi wang kertas memaparkan ciri-ciri alam semula jadi, tradisi, budaya, flora, fauna dan ekonomi yang khusus bagi Malaysia.
Untuk duit kertas baru Malaysia kali ini, denominasi RM20 mula digunakan semula setelah diberhentikan beberapa tahun dahulu. Mungkin berita gembira buatr kanak-kanak kerana mereka mungkin akan dapat duit raya RM20 pada tahun hadapan. Berikut adalah sedikit penerangan tentang duit kertas yang baru dilancarkan oleh Perdana Menteri sebentar tadi.
 
 

Wang Kertas RM100 – Keajaiban Alam Semula Jadi

 Dua keajaiban alam semula jadi terkemuka negara yang diisytiharkan sebagai ‘Tapak Warisan Dunia’ oleh Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dipaparkan pada wang kertas RM100. Keajaiban alam semula jadi yang dipaparkan pada duit kertas RM100 ini ialah Taman Kinabalu di Sabah, dengan Gunung Kinabalu yang hebat dan agung (iaitu gunung tertinggi di Asia Tenggara) dan pembentukan batu mercu batu kapur yang menakjubkan di lembah Gunung Api, yang ditemui di Taman Negara Mulu di Sarawak. Kedua-duanya adlaah alam semula jadi yang sangat mengagumkan dan membanggakan Malaysia.

 

Wang Kertas RM50 – Pertanian dan Teknologi

 Pada wang kertas RM50, gambar kelapa sawit dan bioteknologi dipaparkan sebagai satu ikon ekonomi yang sedang berkembang pesat dan boleh dibanggakan. Kelapa sawit telah menjadi tanaman pertanian negara yang paling utama dari segi ekonomi kerana Malaysia merupakan salah satu pengeluar dan pengeksport terbesar kelapa sawit di dunia. Bioteknologi terus meningkatkan kedudukan komoditi ini dalam rantaian nilai, menyokong transformasi ekonomi negara ke arah aktiviti nilai tambah yang lebih tinggi dalam sektor pertanian, perkilangan dan perkhidmatan.

 

Wang Kertas RM20 – Hidupan Laut

 Setelah sekian lama duit RM20 diperkenalkan semula dengan meletakkan gambar keindahan dan hidupan laut di Malaysia. Duit kertas baru RM20 ini memaparkan gambar dua spesies penyu terkenal dan hanya dijumpai di perairan Malaysia iaitu Penyu Karah (Eretmochelys imbricata) dan Penyu Belimbing (Dermochelys coriacea). Penyu Karah mudah dikenali melalui muncungnya yang melengkung dan kulitnya yang bersisik manakala Penyu Belimbing pula mempunyai kulit yang keras dan tujuh jaluran pada cangkerangnya.

 

Wang Kertas RM10 – Flora

 Wang kertas baru RM10 berwarna merah dan memaparkan Hutan Tropika Malaysia yang tumbuh subur. Spesies Rafflesia Azlanii yang dipaparkan pada wang kertas RM10 baharu ini merupakan spesies asli Semenanjung Malaysia dan mula-mula sekali ditemui di Hutan Simpan Royal Belum di negeri Perak pada tahun 2003. Bunga ini dinamakan sempena nama Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yusuff Izzuddin Shah Ghafarullahu-Lah.

Wang Kertas RM5 – Hidupan Liar

 Wang kertas baru RM5 bertemakan hidupan liar dan memaparkan gambar burung enggang. Burung Enggang Badak (Buceros rhinoceros), iaitu salah satu spesies burung enggang terbesar dan paling mengagumkan di dunia. Burung  yang menarik, bersayap lebar dan berekor panjang yang boleh ditemui dalam kelompok kecil di hutan hujan di seluruh negara ini memainkan peranan penting dalam budaya dan upacara tradisional negeri Sarawak yang turut dikenali sebagai ‘Bumi Kenyalang’.

Wang Kertas RM1 – Sukan Tradisional

 Wang kertas RM1 masih mengekalkan gambar permainan tradisional, Wau di belakang wang tersebut tetapi dengan rekaan dan bentuk baru. Permainan wau merupakan sukan tradisional yang popular di Malaysia terutamanya di Kelantan dan Terengganu. Permainan wau juga secara tradisinya merupakan suatu acara untuk meraikan hasil tuaian yang baik yang merapatkan masyarakat tempatan negeri-negeri tersebut.

Sempena pengeluaran wang kertas baru Malayia ini, Bank Negara Malaysia akan mengeluarkan duit kertas peringatan yang dijual bermula pada esok hari,  22 Disember 2011 di tempat-tempat yang terpilih.

sumber:
cisdel.com
bnm.gov.my
sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"
Wednesday, December 14, 2011

WORDLESS WEDNESDAY #11 MY BIRTHDAY 31-14.12.2011

 

  Maksud Wordless Wednesday
Setiap hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan sebarang keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan semuanya.
 
 
sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"
Monday, December 12, 2011

BORANG BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA ONLINE | BORANG BR1M LHDN

Anda boleh memuat turun borang berkenaan melalui link dibawah ini
 
  http://www.treasury.gov.my/index_files/br1m/Borang_BR1M.pdf
 
 
 
sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"
Friday, December 9, 2011

Gerhana Bulan Penuh Sabtu ini – 10 Disember 2011

 
 
 Pada 10 Disember 2011 ini, kita akan dapat menyaksikan fenomena Gerhana Bulan Penuh sekali lagi. Kali terakhir rakyat Malaysia dan di rantau Asia Tenggara menyaksikan fenomena gerhana seperti ini ialah pada bulan Jun 2011 lepas. Fenomena ini akan berlaku pada waktu puncak, iaitu sebaik sahaja matahari terbenam dan berlarutan sehingga ke lewat tengah malam. Tidak seperti gerhana yang lepas, yang mana ia berlaku lewat tengah malam sehingga ke matahari terbit keesokan paginya, gerhana kali ini dijangka dapat disaksikan dengan mudah oleh orang ramai.

Fasa gerhana ini akan bermula pada jam 7.31 petang. Namun apabila bulan mula menghampiri kawasan bayang-bayang bumi yang lebih gelap, dikenali sebagai umbra, barulah kesan gelapnya mudah kelihatan, iaitu sekitar jam 8.30 malam
 
 sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"
Wednesday, December 7, 2011

WORDLESS WEDNESDAY #10 SAHABAT

  Setiap hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan sebarang keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan semuanya.
 
 
sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"

Gaji Pertama Part Time Job

21.11.2011 bermulanya part time job aku di sebuah pasaraya sebagai juruwang, mulanya aku kurang yakin dengan diri sebab sejarah dulu aku jadi juruwang asyik kurang je. Sudah aku pun phobia nak jadi juruwang tapi kali ini berbeza pula sebab staf senior beri tunjuk ajar yang begitu baik sekali. Syukur sangat dapat bekerja dalam suasana yang begini bila penat pun tak perasan sangat hehehe dan kali pertama dapat id sendiri buka kaunter tertera pada resit nama aku wah bangganya hehehe ^_~
 
 Paling penting ucapan terima kasih aku pada sahabat baik a.k.a ofismate aku sebab dia yang besusah payah tanyakan part time job ini untuk aku. Terima kasih RAHIMAH AHMAD ^_~
 
  Alhamdulillah rezeki yang Allah beri syukur sangat-sangat, walaupun kepenatan melakukan kerja part time nie tapi ada kepuasan saat bekerja sebab suasana yang seronok untuk bekerja disamping hati ini ikhlas melakukannya. Jadinya inilah hasil dari penat lelah aku berkorban waktu terluangku Alhamdulillah terima kasih Allah @};-


 
 
sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"
Tuesday, December 6, 2011

~Ke̲r̲a̲n̲a̲ Ak̲u̲ Wa̲n̲i̲T̲a̲~

 
kerana aku wanita
 pandangan Adam mampu tembus ke dasar hatiku
 
kerana aku wanita 
ingin disayangi itu fitrah diriku 
kerana aku wanita 
mudah terpikat dengan keindahan akhlak seorang lelaki
 
 kerana aku wanita 
emosiku selalu mengatasi logik akalku
 
 kerana aku wanita 
air mata teman setiaku
 
kerana aku wanita 
sensitivitiku terhadap sesuatu amat tinggi 
 
 DAN.. 
 
kerana aku wanita 
aku damba pertolongan darimu Adam 
peliharalah bicaramu denganku 
jangan bermain kata denganku 
takut rosak hatiku
 
kerana aku wanita 
akhlakmu ukuran dimataku 
peliharalah akhlakmu dan imanmu 
jangan kau burukkan darjatmu pada mataku 
takut rosak thiqohmu
 
kerana aku wanita 
maka peliharalah susunan kata-katamu 
kerana aku mudah terasa 
namun aku bukan lemah 
sekadar ingin kau tahu hati ini mudah tercalar
 
kerana aku wanita 
peliharalah dirimu dari mencemuhku 
saat titisan jernih mengalir dari mataku 
kerana itu cara untukku 
meluahkan perasaanku 
supaya hatiku tenang kembali

kerana aku wanita 
aku memang sangat peka 
maka fahamilah kecerewetanku ada sebabnya
 
WAHAI ADAM, 
 
kalau kau sangka berpakaian selekeh itu 'cool', 
hakikatnya kau begitu buruk pada pandangan kami. 
 
andai kau rasa 'usha' itu tanda kejantanan, 
darjat mu telah jatuh pada pandangan kami 
 
jika kau fikir hidup membelakangkan agama itu kemodenan, 
maka tiada lagi hormat untukmu dari kami.






sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"
Monday, December 5, 2011

Sunnah Puasa Hari ‘Asyura Bulan Muharram

 
 
Tazkirah Ringkas Sunnah Puasa Hari ‘Asyura Bulan Muharram
Oleh: Prof. Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin

“Bersempena dengan kedatangan hari sembilan (tasu’a) dan sepuluh (‘asyura) Muharram ini saya mengingatkan para pengunjung sekelian tentang kita semua disunatkan berpuasa pada hari-hari berkenaan. Sekurang-kurangnya berpuasalah pada sepuluh Muharram. Ini seperti yang ditunjukkan dalam hadis-hadis berikut;

Sementara perhentian iaitu kematian, tidak pula kita tahu waktunya yang tepat. Namun yang pasti apabila ia sampai, tidak dilewatkan walaupun sesaat jua. Kita hamba Tuhan di persada masa.


عن ابن عباس رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ أن رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم صام يوم عاشوراء وأمر بصيامه. مُتَّفّقٌ عَلَيهِ
Daripada Ibn Abbas r.a.:“Bahawa Rasulullah s.a.w. berpuasa pada hari ‘asyura dan memerintahkan agar berpuasa padanya”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim dalam sahih mereka).
عن أبي قتادة رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ أن رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم سئل عن صيام يوم عاشوراء فقال: ((يكفر السنة الماضية)) رَوَاهُ مُسلِمٌ.
Daripada Abu Qatadah r.a. : bahawa Rasulullah s.a.w ditanya tentang puasa hari ‘asyura. Baginda menjawab, “(Puasa tersebut) Menghapuskan dosa satu tahun yang lalu”. (Riwayat Muslim)
وعن ابن عباس رَضِيَ اللَّهُ عَنهُما قال، قال رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم: ((لئن بقيت إلى قابل لأصومن التاسع)) رَوَاهُ مُسلِمٌ.
Daripada Ibn Abbas r.a. beliau berkata: “Rasulullah s.a.w bersabda, “Sekiranya aku masih hidup sampai tahun depan, maka aku akan berpuasa pada (hari) kesembilan”(Riwayat. Muslim).
Semoga Allah merahmati kita semua dalam berlumba-lumba mendampingiNya.

 
 sekian (^_~)v "JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP"

LifE~LivE~LovE (^_~)v

Search

Loading...

Asmaul Husna

About Me

My Photo
LyNMafia80
i'M WithOut LOVE is DiE
View my complete profile

My Dream Will Come True InsyAllah

LIMA Langkawi
Prince Charming
Nikon DSLR
Kerjaya

BaNNER kawaN2

create your own banner at mybannermaker.com!



Photobucket

Powered by BannerFans.com

gayah x 2

Create your own banner at mybannermaker.com!

AcuRoseDay

miszalina

Create your own banner at mybannermaker.com!

Create your own banner at mybannermaker.com!

create your own banner at mybannermaker.com!





Photobucket

Create your own banner at mybannermaker.com!

weedaliem

create your own banner at mybannermaker.com!

create your own banner at mybannermaker.com!

Create your own banner at mybannermaker.com!

tag2

/centre>

link to M.I.B

create your own banner at mybannermaker.com!

Suarapeople

tag2

”ayieslife”

Award's

contest

 

Net Blog

i F~oLLO~w

Powered by Blogger.